Längdskidor, smink, snor och feminister

Therese Johaug är både snygg och duktig. Det finns INGEN motsättning mellan dessa båda.

Therese Johaug är både snygg och duktig. Det finns INGEN motsättning mellan dessa båda.

När familjen åkte hem från vår skidsemester i Branäs berättade min sambo för mig om en kolumn i DN där skribenten Lena Andersson beklagar att dagens kvinnliga skidåkare sminkar sig och snorar för lite. Sent omsider läste jag artikeln och måste bara skriva av mig lite tankar och möjligen också lite aggressioner.

Skribenten ställer sig frågan

Tillåts individen bli mer komplex och gränsöverskridande, eller bara det gamla vanliga, att kvinnan vad hon än ägnar sig åt till sist alltid också har att tänka på hur hon blir betraktad?

Jag skulle säga båda delar, men å andra sidan gäller det varenda människa tycker jag. Individen tillåts bli komplex men vem man än är och vad man än gör så måste man tänka på hur man blir betraktad. Själv ser jag till att klä mig lite finare när jag t.ex. går till jobbet och ska representera min arbetsgivare för jag vet att utseende är en stor del av det intryck man gör som människa. Detta är inte ett kvinnoproblem, och varför är det ens ett problem?

Lena fortsätter:

Utan tvekan är det opraktiskt att måla sig runt ögonen när man ska göra en fysisk maxprestation i ett skidspår.

Hört talas om vattenfast makeup? Sedan fortsätter hon:

Skidåkning är därtill en gren där loppen körs ute i skogen och betraktaren inte ser mycket av ansiktet på den som åker.

Att göra sig fin behöver väl inte alltid vara för någon annan? Att själv tycka att man är fin när man åker skidor kanske för vissa gör att de t.o.m. presterar bättre? Men självklart vet åkarna också att TV-kamerorna hittar dem snabbt efter målgång och bilder sprids och lagras idag på ett annat sätt än förr så då kanske de inte vill att en bild där de själva tycker att de är fula ska finnas på Internet för evigt?

Nu lämnar hon sminket en stund för att komma in på snoret, och det är klart att det finns en anledning till att längdskidor ingår i idrottskategorin ”snorsporter”.

Men det slår mig nu att jag aldrig längre ser någon skidåkare med slem hängande ur näsa och mun vare sig i målområdet eller längs banan. Detta som var så vanligt tidigare.

För mig är det så i alla fall att ju varmare det är desto mindre reagerar slemhinnorna i näsan och desto mindre snorspår får jag ner i mustasch och skägg. För den som följer längdskidorna är det tydligt att det numera ofta är relativt sett ganska varmt där skidornas världscuptävlingar körs. Det är sällan en 3-mil går i 15-20 minusgrader utan snarare är det ett undantag att det är kallgrader alls. Detta har såklart påverkan på snoret. Att påstå att de kvinnliga längdskidåkarna skulle köra på nåt annat än toppen av sin kapacitet är helt befängt.

Men sen gör Lena Andersson sin riktiga tankevurpa:

Fortfarande sminkar sig inte herrarna inför sina lopp i skidor eller ens i friidrott. Och det är här skon alltid klämmer. Ytan, pyntet och ornamenteringen gäller bara kvinnorna. Alltid, alltid.

Jag undrar om Lena någonsin ser på sport eller om hon bara råkat se en sminkad skidåkare och sen slängt ihop sin kolumn. Vad gäller sminket har hon iofs rätt, men hur många män sminkar sig ute i det ”osportsliga” samhället. Vi män fixar vår yta, vårt pynt och vår ornamentering på andra sätt och vi kan väl ta friidrotten som exempel. Hur ofta är det inte som speciellt kortdistanslöparna har ganska stora otympliga guldhalsband? Hur ofta är inte håret uppsatt eller rakat i mönster av olika slag? Tatueringar av olika slag och mängd är också en av de manliga ornamenteringarna för att använda Lena Anderssons egna ord. Det är precis samma sak fast det tar sig uttryck på lite olika sätt. För att män och kvinnor inte är likadana. Vi är lika mycket värda men inte likadana…

Exempel på ornamenterad manlig idrottare: James Ellington

Exempel på ornamenterad manlig idrottare: James Ellington

Man kan inte gärna söka de där begärsblickarna och sedan klaga på att ingen ser hur duglig man är […] Att addera mycket prål, eller skönhet, är att säga: det du ser är viktigt. Att inte göra det är att säga: det jag säger är viktigt.

Jag tror inte att alla som gör sig fina gör sig fina för att söka begärsblickar, snarare för att de representerar något eller något och vill vara sitt bästa på alla sätt. Varför behöver det finnas en motsättning i att vara fin och att vara duglig? Måste man vara ful för att uppskattas för det man är? Jag pratar enbart i egen sak men för mig är utseendet en av flera viktiga detaljer som jag bygger mitt första intryck av personen på men sedan försvinner vikten av utseendet. Och en elitidrottsman (som kan vara kvinna) träffar nya personer – som kan vara nya potentiella sponsorer t.ex. – hela tiden. Varför inte alltid vara sitt bästa på alla sätt då?

Slutligen beklagar sig skribenten Lena Andersson, utan att nämna deras namn för hon vet säkert inte vilka de är, över att Mathias Fredriksson hade skjorta i VM-studion och att detta inte stämde med hur Johanna Ojala var klädd eftersom var ”fixad som att hon skulle gå på bal”. För det första vet jag inte hur Lena Andersson går på bal men jag misstänker att hon skulle vara lite ”under dressed” om hon skulle gå som Ojala var klädd i VM-studion. I mina ögon så hade Ojala på sig snygga blusar eller klänningar vilket helt är i relation med att en man har skjorta. För det andra, igen, varför inte alltid vara allt man kan vara? Johanna Ojala är en duktig och kunnig expertkommentator som dessutom är snygg, ska hon inte få vara det?

Jämställdheten mellan män och kvinnor är en otroligt viktig fråga men att dra in jämställdhetsdebatten där den inte hör hemma är helt kontraproduktivt. Det är uttalanden som detta, oftast från kvinnor, som gör att jag vägrar kalla mig feminist för i mina ögon är feminismen ofta kontraproduktiv. Jag ser alla människor lika mycket värda, oavsett kön, oavsett hudfärg, oavsett kroppsbehåring, oavsett intelligens, oavsett fysisk kapacitet. Jag vet också att det inte är alla som gör det och det är ett enormt problem. Men Lena, gör inte ett icke-problem till en bricka i din feministiska kamp, du gör dig bara en otjänst. Fast just ja, nu var det ju för sent för det har du redan gjort…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation