Garmin, Suunto, Polar eller Tomtom?

Alla dessa val, vilken klocka ska jag välja?

Alla dessa val, vilken klocka ska jag välja?

Trots att min GPS-klocka av modellen Garmin Forerunner 310XT fortfarande fungerar klanderfritt är jag sjukt sugen på att skaffa mig en ny. En lite mindre, lite lättare och med fler och fräckare funktioner. Men jag blir ju sjukt rådvill när jag börjar kolla runt efter alternativ.

Garmin är jag van, har tidigare haft en Forerunner 305 också, så det ligger nära till hands att det kan bli en Garmin, men ska jag hålla kvar vid multisportklocka och välja Fenix3 eller 920XT eller ska jag välja en mindre och mer löpspecifik klocka som 620?

Eller ska jag våga gå ifrån Garmin och hoppa på Suunto-tåget och köpa en Ambit3 som också verkar vara en vettig klocka?

Eller är det rent av TomTom eller Polar som ska få pryda min arm?

Jag håller ju mest på med löpning men det gör ju inget om klockan stödjer att visa hastighet (km/h) för ibland blir det ju en cykeltur eller två. Och simmar gör jag då och då även om det var väldigt länge sedan nu.

Det finns så många val och det handlar ju om en hel del pengar så jag vill ju att det blir rätt liksom.

Jag gjorde en jämförelse hos DC Rainmaker mellan huvudalternativen Garmin Forerunner 620, Garmin Forerunner 920XT och Suunto Ambit3 och känner spontant att fördelarna för mig för de olika klockorna, där de skiljer sig åt, är såhär:

Forerunner 920XT Forerunner 620 Ambit3
Bra batteritid (upp till 40 timmar)
Notifieringar från telefon på klockan
Livetracking
Stöd för cykling
Stöd för simning
Stöd för triathlon
Running dynamics
Barometrisk höjdmätare
Livetracking
Running dynamics
Notifieringar från telefon på klockan
Stöd för cykling
Stöd för simning
Stöd för triathlon

När listan är klar så ser det ju ut som att 920XT har en del fördelar… Ändå är jag sugen på 620 som ser lite smäckrare ut men kanske målar jag in mig i ett hörn där eftersom den inte alls har stöd för cykel och simning och även om jag mest springer och springer och springer just nu så kanske det blir mer av cyklingen och simningen i framtiden?

Har DU någon input till mig och mitt val?

4 Thoughts on “Garmin, Suunto, Polar eller Tomtom?

 1. Johan G on 18 mars 2015 at 07:23 said:

  Behåll 310:an. Om två-tre år när den är helt slut kommer det finnas nya modeller med massor av vill-ha. Ta pengarna som du tänkte lägga på klockan nu och köp en överaskning till kärleken. Det kommer garanterat blir en bättre pulshöjare än en ny klocka (även om du inte kommer kunna mäta den exakt).

  • johan on 18 mars 2015 at 08:44 said:

   Tack för tipset Johan, det är ju också ett alternativ. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra va? 🙂

 2. Har själv stått inför bryderier om vilken klocka man ska välja. Jag väntade länge på att min Garmin FR 410 skulle gå sönder så att jag kunde köpa ny klocka när 920 släpptes. Den har fortfarande inte gått sönder, men en 920 har inhandlats och jag kan bara säga bra saker om den klockan!

  För mig som reggat data på Garmin Connect under flera års tid var det självklart att det skulle bli Garmin igen. Deras klockor verkar ju dessutom (enligt egenerfarenhet) vara outslitliga.

  Det första som är riktigt bra med 920 är att den uppdaterar själv mot Iphonen och Garmin Connect, vilket betyder att man inte behöver någon Ant+ (som har krånglat lite grann för mig tidigare) och överföra via datorn. Jag har hittills inte haft några som helst problem med överföringarna mellan klocka och mobil.

  Sedan är det ju batteritiden. Jag laddar klockan max en gång per vecka och då tränar jag upp till sex gånger i veckan, minst en timme varje gång, men även längre pass. Dessutom sitter den alltid på armen och räknar steg dagarna igenom och registrerar hur jag sover på nätterna.

  För mig som kör löpning, cykel och simning var det självklart att välja en klocka som hanterar samtliga dessa aktiviteter. Dessutom går det bra att träna inomhus med den på t.ex. löpband, trainer osv. Då mäter den puls, kadens, steglängd och tid etc, vilket jag har saknat med tidigare klocka.

  Det roligaste med klockan är nog all statistik man får ut (för ett statistik-freak som jag). Det är kadens i löpningen, steglängd, markkontakt osv. Det känns som att allt som kan mätas mäts med klockan (och pulsbandet). Utom möjligtvis kadens när man cyklar, men det finns en liten pryl som man kan köpa och sätta på cykeln så får man även ut de siffrorna.

  Om man bara ska springa är ju 920 lite ”overkill”, men kör man cykel och simning också är den helt fantastiskt bra!

  • johan on 18 mars 2015 at 09:02 said:

   Tack Leonie, jättebra input till mitt val! Batteritid är jätteviktigt och jag håller med om Garmins kvalitet. Har haft en 310XT som slutade ta in satelliter efter 3 år ungefär så jag är inne på min andra nu men i övrigt har jag bara bra erfarenheter av deras klockor.

   Och risken är ju att det blir lite sim och cykel så det kanske är dumt att köpa en dyr klocka som inte har fullt stöd för allt sånt.

   Tyvärr finns det ju knappt nån som har nån Fenix3 än så den är ju ganska otestad än.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation