Vasaloppet 2014

Min Vasaloppshelg hade kunnat börja bättre. En vecka innan loppet hostade jag ganska illa men det kändes ändå som en ytlig rethosta och jag var inte jätteorolig för min start. Sen, ungefär samtidigt som Vasaloppets presskonferens om spårstatus m.m. på onsdagen började min näsa rinna. Och snoret rann och rann och rann… Dagen efter kom nästäppan som ett brev på posten.

På fredagen, två dagar före start, var hostan lika illa som innan och nästäppan satt kvar. Nässpray hjälpte och jag var ändå positiv, det kändes som det gick åt rätt håll när jag lastade i sambon och dottern i bilen för färd till Karlstad där jag mellanlandade på vägen till Dalarna. En middag med föräldrarna och ett glas vin med svärföräldrarna senare somnade jag gott och kände att hostan var bättre morgonen efter.

Min kompis Henrik hämtade mig 0930 på lördagsmorgonen för att vi skulle ha gott om tid till allt vi ville och behövde göra. Strax före klockan ett var vi framme i Mora och hämtade våra nummerlappar m.m. Henrik hade dessutom lyckats bli testpilot för glasögon från Oakley så han hämtade ut dessa som han fick behålla efter loppet. Sen stack vi ner till Malungsfors där vi skulle bo under natten. Vår värd, en släkting till mig, hade gjort i ordning så vi kunde valla skidorna i källaren, helt grymt. Vi la orange hf som glid på en grafitgrund och universalklister med en aning Rossa i som fäste. Hade det inte varit för nysnön under natten hade det varit en grym kombo…
När vallningen var klar hälsade vi på min kusin och hennes dotter som också var i Malungsfors innan vi blev bjudna på spagetti med köttfärssås på älgfärs. Magiskt gott, med en öl till såklart 🙂

Väckning 0330, frukost och avfärd mot Sälen 0430. Strax före 0600 var vi framme och hade parkerat. Vi ställde skidorna på plats i startfållan och gick tillbaka till bilen där vi satt och vilade en stund. Vid 7-tiden gick vi mot bajamajorna och sen till startfållorna igen och det är inte helt lätt att hitta sina skidor i myllret men till slut så…

Mitt startled vid 6-tiden på morgonen

Mitt startled vid 6-tiden på morgonen

När starten gick var det bara att hänga med. Det går inte att göra så mycket men när vi kom fram till den stora första backen började folk ta av sig skidorna och gå uppför. Detta är ett regelbrott och jag måste säga att jag blev riktigt förbannad. Det var inte så få som gjorde det heller, säkert flera hundra, kanske tusen… Efter en dryg timme var jag uppe och hade då ca en mil kvar till Smågan och dit kom jag på knappa 2 timmar. Förra året gick det på 1:30 ungefär. Jag började fatta att nåt inte var helt korrekt…

Efter Smågan är det ganska lätt åkning, men det fanns inga spår. Inte ett enda spår hittade jag, men jag kämpade på och glidet var i alla fall helt grymt. Mångsbodarna kom och gick efter några muggar sportdryck och en halv Snickers och i nedförsbackarna där gick det ganska bra. Men när den 2 km långa backen upp mot Risberg kom kände jag att kroppen inte hade nåt att ge. Hostan som i början var lite ytlig kändes nu i lungorna och pulsen var ovanligt hög. Jag tog beslutet att bryta. Det tog emot som fasen när jag gick mot sjukvårdaren med mitt chip i handen men när jag väl satt på avbrytarbussen mot Mora och hostade och hostade och hostade kände jag att det var helt rätt sak att göra. Det var inte värt att riskera en lung- eller hjärtsäcksinflammation för att gå i mål i Vasaloppet på vad som dessutom hade blivit en riktigt usel tid.

Sett i backspegeln så var det ändå en jäkligt trevlig helg och jag fick ändå 35 km skidåkning och hälsa på släkt som jag inte träffat på allt från 3 till 20 år. Det blir nog inget mer Vasalopp. Kanske om det blir en kanonvinter nån gång så att jag får till massor med skidträning, och då får jag väl köpa en plats av nån annan. Kanske kan det bli ett Öppet spår eller nåt sånt, skidåkning är ju kul och otroligt bra träning men Vasaloppet är brutalt långt och med otillräckligt mycket träning är det liksom inte värt det.

One Thought on “Vasaloppet 2014

  1. Pingback: Paris vs Mariestad - jBrodin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation