Västgötaloppet 2014

Dagen började lugnt och försiktigt med lite morgonmys med dottern och en kopp kaffe. Efter en stund började vi fundera på frukost och jag åt min vana trogen en lite större frukost än vanligt; två dubbla mackor, en smoothie på vaniljyoghurt, hallon och blåbär (och ett stänk choklad) och ett ägg. Tävlingen skulle ju inte starta förrän 1230 så jag hade gott om tid, planen var att vara på rull ca 1030 för att tillåta mig en dryg timmes körning och att vara på plats en knapp timme innan start. 1036 backade jag ut bilen från parkeringsplatsen, rattade in P3 och drog iväg men dessförinnan hade jag såklart varit nere i källaren och fästvallat skidorna, för dagen med vad jag trodde skulle passa violett klister från Skigo.

Enligt plan var jag framme en knapp timme innan start och hann promenera från parkeringen till startområdet, byta om i lugn och ro och därefter gå till starten och värma upp lite. Helt perfekt tajming. Lite nervös var jag när jag knäppte på mig skidorna men det kändes mycket bättre än förra året jag körde Västgötaloppet, men då var det ju min allra första skidtävling.

Starten gick och vi skidade iväg. Jag fick en bra start och kom iväg fint och fästet var bra och glidet var bra och spåren var bra. Helt perfekt… Banan var 7,5 km lång och vi skulle köra sex varv. Första varvet gick på knappa 32 minuter. Andra varvet ungefär detsamma. Under tredje varvet kände jag att fästet började bli sämre. Funderade på att valla om men beslöt att köra ändå, men det märks på varvtiden. Spåren började nu under tredje och fjärde varvet bli rejält sämre och det påverkar nog också varvtiderna, plus att jag såklart blev tröttare och tröttare.

Mellantiderna

Mellantiderna

En stor skillnad gentemot löpning är att man ibland får tid att återhämta sig på skidorna. En längre nedförsbacke eller så och man kan helt plötsligt hitta energi igen. Det hände några gånger under loppet och det känns kul att se att mitt försök till att öka tempot något på sista varvet gav utdelning, om än liten. Stakspurten upp mot mål (en svag uppförsbacke) var en skön sista urladdning.

Vastgötaloppet2014

Trött och nöjd efter målgång

En kopp kaffe, en halv slät kardemummabulle och en mugg sportdryck senare packade jag ihop mina pinaler och gick mot ombytet. Nöjd med dagens insats men lite nervös för att jag inte ska bli seedad till 8:e startled i Vasaloppet. Det vore så skönt att få hoppa upp ett pinnhål till (jag står i 9:e led nu). Skönt att duscha och byta om i lugn och ro för att sedan köra hem igen.

Väl hemma möttes jag av dotterns och sambons glada leende och gratulationer och sen en god middag bestående av en mumsig gryta, helt rätt! När sen soffan intogs på kvällen tog det inte lång stund innan ögonen klippte och jag får väl erkänna att jag kanske sov nån minut i soffan innan jag flyttade mig till sängen.

Så nu håller jag bara tummarna för att gränsen för seedning till startled 8 ligger på 3:36 eller sämre eftersom jag fick 3:35:38.

One Thought on “Västgötaloppet 2014

  1. Pingback: Sista skidpasset före Vasaloppet? - jBrodin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation