Gott OCH nyttigt

Ett recept i senaste buffé (tidningen man får från ICA om man har ICA-kort) väckte mitt intresse. Som liten grabb brukade jag ofta göra chokladbollar – eller negerbollar som vi kallade det, politiskt inkorrekt kanske men det visste vi inget om då – och åt oftast snabbt upp dem. Ibland blev de inte ens rullade till bollar utan jag åt upp smeten/degen innan 🙂

Men hur nyttigt är det? OK, havren är väl ok men sen är det väl mest bara smör och socker.

Så till receptet jag fann i buffé som jag faktiskt tyckte var godare än de gamla hederliga chokladbollarna (fast om jag hade tyckt det när jag var 10-11 år vet jag ju inte):

Kör 3 dl mandlar fint i matberedaren. Tillsätt 1,5 dl torkade aprikoser och kör så att de blandas väl. Tillsätt 1 msk honung, 1,5 msk kakao och 1 krm salt. Fortsätt köra degen tills det går att rulla dem till bollar. Rulla ev. bollarna i hackad mandel.

Så här gott blev det

Så här gott blev det

Det är ju inte direkt några onyttigheter i detta. Mandlar är iofs feta men det är nyttigt fett. Honung är en naturlig och ganska nyttig form av sötma. Aprikoser är ju bara frukt och kakaohalten spelar nog ingen roll för det är ändå så lite. Saltet skulle jag tro är tillsatt för att locka fram chokladsmaken lite extra!

Testa det! Det är riktigt gott!

One Thought on “Gott OCH nyttigt

  1. Såg dem också och funderade. Men nu när du har utvärderat dem och gett dem klartecken, så är det väl bara att köra. Det är det där med aprikoserna som stökar till det, tror du det funkar med russin, eller blir det för sött? Då kanske man får dra ner något på honungen… Hungrig blev jag också;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation