Vad hände med föräldrarnas ansvar?

Igår hörde jag på P3 Nyheter en nyhet om att många unga är skuldsatta och att ehandeln ofta är boven i detta eftersom det tydligen inte känns som att det är riktiga pengar man handlar för. Ok, så långt är jag med även om jag tror att de flesta unga (runt 20 och yngre) är så vana vid elektroniska pengar att det nog snarare är så att fysiska pengar i form av sedlar och mynt känns som leksakspengar.

Det som gör mig arg och orolig och jag vet inte vad är uttalandet av Eva Lidström Adler som är chef för Kronofogdemyndigheten, nämligen att skolan behöver prata med om detta i ämnen som matematik och samhällskunskap. Hon fortsätter:

– Man måste förstå vad som händer om man inte betalar fakturan och vilka konsekvenser det kan få. För om inte pengarna räcker i slutet av månaden så blir ju livet ganska fattigt och trist.

Ja, det måste man förstå, men är det skolans uppgift? Vad hände med föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn och undervisa dem i hur samhället fungerar? Mina föräldrar lärde mig att man handlar inte för pengar man inte har. Vill man köpa nåt man inte har råd med så snålar och sparar man tills man har tillräckligt med pengar för att kunna köpa eller göra det man vill.

Nu kanske jag sticker ut hakan långt, men är det konstigt att Sverige får låga betyg i undersökningar av skolan om skolan ska lära barnen allt? Om föräldrarna släpper allt ansvar för sina barns undervisning till skolan? Ta ansvar för detta själva! Förklara för barnen redan tidigt hur saker och ting fungerar med pengar och ekonomi. Gör det till nåt kul att spara pengar, låt dem vara med och betala räkningar. Förklara hur mycket det egentligen kostar att bo, att äta, att ha bil och att leva.

Barn vill lära sig, speciellt av sina föräldrar. Vi föräldrar är våra barns allra största idoler.

pengar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation