Vasaloppet 2013

Vasaloppshelgen började redan tidigt på lördagsmorgonen. Klockan ringde strax innan sju och halv åtta skulle IK Sterns fyra bussar lastas vid Shell Götatunneln för avfärd klockan åtta. Som alltid kommer några för sent och nån ska strula så vi kom kanske iväg närmare halv nio men som tur var hade vi inte nåt tight tidsschema. Tre timmar till Grums där vi käkade lunch och sen ungefär tre timmar till innan vi var framme i Mora.

I Mora inkvarterades vi på S:t Mikaelskolan och efter att ha lämnat in skidorna på vallning och hittat ett par lediga kvadratmeter för mitt liggunderlag tog jag en promenad till Vasaloppsmässan och tittade även in på Vasaloppets hus och Vasaloppsmuséet. Men, väckning väntade redan kl 0245 på söndagsmorgonen så jag tog en tidig kväll och la mig och läste. Sov nog inte så mycket på natten, men fick i alla fall vila.

Kollade in målet dagen innan

Kollade in målet dagen innan

På söndagsmorgonen blev det en rejäl frukost och sen påklädning och ilastning i bussarna för att åka till starten. 0430 gick bussen och det tog närmare två timmar till starten så nån timmes sömn blev det på bussen. Skönt. Jag gick direkt till min startfålla och ställde upp mina skidor och ställde mig sedan i toakön och tur var nog det för det var lång kö. Hann uträtta mina behov och sedan var det dags för uppvärmning och start.

Några minuter före start

Några minuter före start

Startskottet gick och vilken upplevelse det var att se hela startfältet staka sig i rörelse och komma iväg. Fram mot vägövergången och senare den fruktade uppförsbacken i starten går det en aning nedför och att då se alla åkarna framför var enormt. Men, sen kom vägövergången och backen och vi stod helt plötsligt stilla. Då och då fick man ta ett par steg framåt men de första tre kilometrarna, upp till toppen på backen, tog nog en dryg timme. Till Smågan – 11-12 km – tog det nästan 1:40…

Sen lossnade det lite och det var fin stakning på myrarna till Mångsbodarna och Risberg. Men nånstans mellan Risberg och Evertsberg tror jag försvann spåren. Det hade blivit så varmt att spåren inte höll och det var riktigt dåligt glid dessutom. Så de sista 60 km var jobbiga av den anledningen.

Såklart var åkningen jobbig och kroppen värkte. Triceps och ländryggen och höfterna. Men samtidigt njöt jag av åkningen och stämningen. Drack blåbärssoppa och sportdryck vis alla kontrollerna. Åt bullar. Hade en bra dag i underbart väder och försökte ignorera att det var dåligt före och dåliga spår.

Jag hade 9 timmar som målsättning men när spåren försvann gav jag ganska snabbt upp den drömmen och bestämde att bara gå för allt jag orkade hela vägen och det gjorde jag. När jag åkte över mållinjen efter 9 timmar och 13 minuter hade jag gett allt! och den som vill kan se min målgång på SVT Play. Kolla detta klippet och spola fram till 5:28:27. Min tid i mål blev 9 timmar, 13 minuter och 27 sekunder.

Jag går i mål i högerspår, dvs till vänster i bilden, med armarna i luften

Jag går i mål i högerspår, dvs till vänster i bilden, med armarna i luften

Efter målgång blev det dusch och mat och hemfärd. In alles är jag sjukt nöjd med mitt första Vasalopp. Jag skriver första för jag tror att det kommer bli fler. Men när vet jag inte. Kanske nästa år, kanske inte… Det var en enorm upplevelse att vara där efter att i säkert 10-15 år suttit vid teven och sagt ”Nån gång ska jag åka”.

Det lär ta några dagar innan jag smält alla intryck men jag vill redan nu också passa på att tacka alla som grattat mig och hejat på mig längs vägen. Ovärdeligt med så många underbara människor som stöttar mig. Tack!

 

 

1 kommentar

  1. Pernilla Skarfält

    4 mars 2013 at 15:22

    Vilken härlig bild från självaste målgången! Kan tro att du är nöjd!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

© 2018 jBrodin

Tema av Anders NorenUpp ↑